Seni Özlüyoruz
Seni Özlüyoruz...
  Site Menüsü
09.09.2010 08:24

  Giris
Kullanıcı Adı

Şifre

Yeni Kayıt

  Şair Ergin GÜNÇE

  Üye Linkleri
 
  Site İstatistiği
Tekil Hit
Bugün : 13
Dün : 23
Toplam : 46356
Çoğul Hit
Bugün : 136
Dün : 351
Toplam : 365974
  Çağşad'a Çağrı/ şiir ( H ü r d e m i )

şiir için lütfen tıklayınız...

  Dünyanın En Eski Aşk Şiiri Tableti
Dünyanın en eski AŞK ŞİİRİ tableti
  B a n n e r

Yenicagsad.com banner 

Bannerimizi sitenize ekleyebilirsiniz.


Köşe Yazıları


Uğur MUMCU

Sahte Milliyetçiler



yabancılar ayıp olmasın diye, bizim gibi ülkeler için "gelişmekte olan ülkeler" derler! aslına bakarsanız, bizim adımız "az gelişmiş ülke"dir. ünlü fransız bilim adamı mourice duverger, bizim gibi ülkeler için "proleter uluslar" kavramını kullanıyor. duverger, türkçe'ye "politikaya giriş" adıyla çevrilen özlü incelemesinde:

- burjuva milletlerle, proleter milletler arasındaki fark, 18. yüzyıl avrupası'nda aynı ülkenin burjuvazisi ile proleteryası arasındaki fark kadar büyüktür, demektedir. "proleter uluslar", sanayi devriminin dışında kalan, tarımı ilkel, enerjisi ve makine üretimi yetersiz, buna karşılık ticaret burjuvazisi gelişmiş, ulusal geliri düşük toplumlar demektir.

"proleter uluslar", gelişmiş, sanayileşmiş ülkelerin pazarlarıdır. gelişmiş ülkeler, proleter uluslar üzerinde, yardım adı altında ekonomik ipotekler kurarlar. yirminci yüzyılın ilk başlarındaki askeri işgaller, günümüzde ekonomik işgallere dönüşmüştür. türkiye, böylesine ekonomik işgal altında tutulan "proleter uluslar"ın en başlarında yer almaktadır.

"proleter uluslar"ın tek kurtuluş yolu, uluslararası kapitalizme karşı savaş vermelerine bağlıdır. buna, "antiemperyalizm" diyoruz. gerçek "milliyetçilik" budur. üretimi, yabancılara karşı sömürtmemektir milliyetçilik!

"proleter uluslar"ın milliyetçiliği, ancak ve ancak "antiemperyalist" bir çizgiye oturtulabilir. bu milliyetçilik anlayışında, ulusallık ve sınıfsallık içiçedir. kurtuluş savaşı'mız ve savaşın önderi mustafa kemal atatürk, proleter uluslara özgü "milliyetçiliğin" yirminci yüzyıldaki görkemli örnekleri sayılır.

yoksul ülkelerdeki, proleter uluslarda rastlanan bir başka "milliyetçilik", bunun tam tersidir. çarpık ekonomik yapıda palazlanan ve çoğu yabancı sermayenin desteğindeki ticaret burjuvazisi ve kurulu siyasal düzen, uyanan antiemperyalist bilinci yoketmek ya da yozlaştırmak için bir başka "milliyetçilik" akımına sarılır.

yine kurtuluş savaşı'mızdan örnek verirsek, bu tür milliyetçiler, "kuvay-i milliye"ye karşı İstanbul hükümeti tarafından örgütlenen anzavur komutasındaki "kuvay-i İnzibatiye"dir. anzavur kuvvetleri, yabancı işgal kuvvetlerinin "milliyetçi" etiketli uzantılarıdır.

bu milliyetçilik anlayışı, günümüzde daha karmaşık bir niteliğe bürünmüştür. açık askeri işgalde kimin kimden yana olduğu daha somut biçimde anlaşılırken, bugünkü kargaşa, uluslararası kapitalizmin bu tür "sahte milliyetçilik" duygularını başka başka renklerle sunmaktadır.

bu millityetçilik, baştan tırnağa yabancı sermayeden yanadır, ülke içinde ticaret burjuvazisine, dışında yabancı kuruluşlara toz kondurmaz; işçiden, emekçiden değil, işverenden yana tavır alır, alabildiğine din sömürücüsü ve düşünce özgürlüğü düşmanıdır.

mustafa kemal, "ezilen uluslar, bir gün ezenleri yok edeceklerdir" derken, asya ve afrika'da uyanan "proleter ulusların", "antiemperyalist bilincini", "milliyetçilik duygularını" harekete geçirmek istiyordu.

"milliyetçilik", kurtuluş savaşı'mızda, bozuk düzenin kalelerine çekilen bayrak değil, antiemperyalist bilincin ve bağımsızlık kavgasının sönmeyen bir meşalesi olmuştu.

"sahte milliyetçiler"in elinden bu bayrağı almak, bütün devrimcilerin ortak amacı olmalıdır. çünkü, "proleter uluslar"ın bağımsılık bilinci, antiemperyalist kavgadan geçer. çünkü, özünde ulusallık ve sınıfsallığı taşıyan "gerçek milliyetçilik", anti-emperyalist çizginin odak noktasıdır.

egemen sınıfların yüzlerindeki "milliyetçilik makyajını" silip atmak, başta işçi sınıfı olmak üzere, yurdunu ve ulusunu seven herkesin görevidir.

 

 



21.10.2008 16:48      1245 okuma.

   Yazarın bütün yazıları :

  • Vurulduk ey halkım, Unutma Bizi    25.01.2008
  • Sahte Milliyetçiler    21.10.2008
  • Sahte Milliyetçiler    21.10.2008
  • EMPERYALİZM ve HUKUK    08.07.2010
  •   Editörden

    F. Oktay / M.Doğan

    Gündemimiz

      Söyleşi

     

    Ahmet İNAM-Ersin YILANCI

    Söyleşi için tıklayınız

      Dost Site Linkleri

    akashazone.com

    Antolojide Biz

    merihli.com

    edebiyata.com 

    siirakademisi.com

    edebiyatdefteri.com

    forumedebiyat.com

    kemalozer.net

    yazimhane.com

      7/ 24 Üye Destek

    Derneğimiz hakkındaki
    soru ve görüşleriniz için


    Tıklayınız...

      " Deli Rakkase " Habibe Ağaçdelen
    Tasarım ve Yazılım Orden Bilişim
    www.cagsad.com
    Her Hakkı Saklıdır. Copyright © 2007

    Sitemizi 0 kişi ziyaret etmiştir.




    Sitemizde yer alan yazı ve şiirlerin telif hakları yazarlarına aittir. Yayınlanan yazı ve şiirlerin içeriğinden Derneğimiz sorumlu değildir.




    A.İLHAN ŞİİR ÖDÜLÜ İÇİN TIKLAYINIZ...
    W.B.YeatsYosa BusonWilliam Shakespeare
    Su Tung PoThomas MooreVoltaire
    Sarojini NaiduStephane MallarmeShimazaki Toson(1)
    Rudyard KiplingSant TukaramSarah Teasdale
    Paul EluardPaul ValeryRoald Dahl
    Matsuo BashoMuhammed IkbalOmer Hayyam
    M.A.KuzminM.Y.LermontovMark Twain
    Jean CocteauJohn WilmotJRR Tolkien
    Guillaume ApollinaireH.W.LongfellowIngeborg Bachmann
    Federico Garcia LorcaGeorge CanningGoethe
    Dorothy ParkerE.B.BrowningEzra Pound
    Amy LowellA.S.PushkinAnais Nin
    GazaliBertold BrechtAndre Breton
    Dylan ThomasCharles BukowskiCarl Sandburg
    Elizabeth BishopLawrence DurrellEdgar Allan Poe
    Langston HughesGwendolyn BrooksEmily Dickinson
    Ted HughesSylvia PlathOgden Nash
    William ShakespeareWalt WhitmanWilliam Blake